Injektionsbehandling

Nedan följer en sammanfattning av de mest populära injektionsbehandlingarna för att ta bort rynkor.

Botox injektioner (Botulinumtoxin )
Botox är ett av de mest utforskade och mest använda medcinska preparaten i världen inom behandling av rynkor. Botox är känt för att bedöva/förlama muskelvävnad och nerver. Muskeln förlamas med botox i ansiktet vilket leder till att rynkor slätas ut. Det bör tilläggas att muskeln inte är helt förlamas samt enbart påverkas så länge botoxet finns kvar i kroppen. När botoxet går ur kroppen kommer rynkorna tillbaka. 

Injektionsbehandling med botox är vanligast och effektivast mot rynkor runt ögon, i pannan och runt munnen. Behandling med botox varar ca 2-5 månader sedan är det dags för nya injektioner. Hållbarheten är individuell och beror även på vilka omräden som behandlas. Biverkningar är ytterst sällsynta dock är det allmänt känt att ett ”botoxleende” är utryckslöst, till följd av muskelförlamning kring ögon och mun.

Fettbaserade (kroppens eget) injektioner
En naturlig metod med fett från din egen kropp. Fettet tas ofta från tex magen med injektionsnål och överförs som fyllnadsmaterial till områden i ansiktet som behöver behandlas. Metoden är något mer tidskrävande än med vanliga fillers och ofta behövs upprepade injektioner vid fler tillfällen för önskat resultat, detta för att kroppen bara kan ta upp en mindre mängd fett vid ett tillfälle. Metoden lämpar sig särskilt för behandling av hålögdhet och förbättring av konturer kring käken.

Fyllningsmedel  ”fillers”
Ofta räcker inte botox för att effektivt behandla rynkor. I sådana fall kan man använda Injektionsbehandling med såkallade fyllningsmedel. Vävnadsfillers (fillers) består av läkemedelsklassad gel  som injenceras.”Fillers” injektioner höjer upp huden där den är rynkig och slätar därmed ut det det drabbade området. 

Hydroxylapatitbaserat fyllningsmedel
Hydroxylapatit är ett naturligt i kroppen förekommande mineral som återfinns i tänder och skelett. Hydroxylapatit är ett starkt verkande fyllningsmedel vilket används med fördel på djupare rynkor och för att förstärka käklinjens konturer. Effekten av Hydroxylapatit kan kvardröja i upp till 1,5 år. Exempel på Hydroxylapatit baserade fillers är den mest använda Radiesse.

Hyaluronsyrebaserat fyllningmedlel
Ett av de mest använda, populära och välutforskade fyllningsmedlena är hyaluronsyra .  Ungdomlig hud  producerar egen hyaluronsyra vilket håller huden fuktad och rynkfri. Tyvärr upphör kroppens produktion av detta ämne succsivt när man åldras.  Hyaluronsyra är så effektivt att kroppens celler bokstavligen törstar efter det och lämpar sig därför utmärkt för rynkbehandling. Med tiden metaboliseras fillersinjektionerna av cellerna och måste därför upprepas efter 6-12 månader.  Hyaluronsyre fillers kan också öka volymen i  utvalda delar av ansiktet, t.ex. med fördel på ihåliga kinder, otydliga konturer, läppform och fyllning av hakan.  Vanliga Hyaluronsyrebaserade injektionsfillers i Sverige är;   Captique, Puragen, Rofilan, Juvederm,  stylage, revelle, Teosyal, Hylaform, Esthelis, Restylane, Macrolane samt Matrigel.

Kollagenbaserat fyllningsmedel
Kollagen är ett fiberprotein som finns naturligt i din kropp i framförallt stödjevävnad som hud, ben, senor och blodkärlsväggar.  Kollagenfillers används i stort på samma sätt som Hyaluronsyra men effekten kan vara kortvarigare. Påfyllnad rekommenderas med 2-10 månaders intervall. Ecempel på fillers innehållande kollagen är Dermalogen, Cosmoderm, Autologen, Cosmoplast, Evolence, och Fascian.

Mjölksyrebaserat fyllningsmedel
Mjölksyrefillers är en nyare sorts fyllningsmedel och innehåller poly-L-mjölksyra som stimulerar kroppens egen kollagenproduktionen. Kollagen som finns naturligt i kroppen påverkar hudens bindväv och ökar fylligheten, om det injeceras.  Resultaten från en kur med mjölksyrefillers kan var upp till 1,5 år innan det är dags för ny behandling. Exempel på mjölksyrebaserade fillers är Sculptura.

Permanent fyllningsmedel
Består av microskopiska plastkulor (polymerer) och är en mer riskabel fyllningsmetod. Vävnad som byggs upp runt det injecerade området kan ta oväntad form och metoden går inte att reversera på samma sätt som med fillers som naturligt går ur kroppen. Kunniga avråder från metoden på grund av att metoden innehåller för kroppen onaturliga ämnen som inte bryts ner. Exempel på permanenta fyllningsmedel är Dermaliv, Artecoll och Agriform.

Fyllningsmedel och biverkningar
Med tanke på omfattningen som icke permaneta fillers används är biverkningarna ytters få. Ibland kan resultaten bli mindre lyckade men är då övergående när fyllningsmedlet går ur kroppen succesivt eller med hjälp av motmedel. Det finns alltid en infektions risk i samband med injektioner som inte ska glömmas av och som kan leda till svåra komplikationer. I samband med fyllningsbehandling får du räkna med ömmhet, rodnad och svullnad samt missfärging på det behandlade området inledningsvis. Det finns risk för allergisk reaktion vid användning av fillers, tex kollagen baserade fyllningmedel. Permanent fyllningmedel innebär helt andra risker och bör noggrannt övervägas.